af Jochnick: Mer expansiv penningpolitik för att inflationen ska stiga mot målet

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: Morgan Stanley, London
På fredag är förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick i London där hon bland annat håller en presentation hos Morgan Stanley. af Jochnick berättar om det senaste räntebeslutet och förklarar att även om det finns tecken på att den underliggande inflationen har bottnat är omvärlden osäker och det ökar risken för att inflationen inte stiger tillräckligt snabbt. Därför behöver penningpolitiken vara expansiv.

Vid det senaste penningpolitiska mötet beslutade direktionen att sänka reporäntan med 0,10 procentenheter och justera ner räntebanan. Dessutom kommer Riksbanken att köpa statsobligationer för 10 miljarder kronor.

 

af Jochnick framhåller att dessa åtgärder - liksom beredskapen att vid behov snabbt kunna göra mer - understryker att Riksbanken värnar inflationsmålets roll som nominellt ankare för pris- och lönebildningen.

 

I samband med de penningpolitiska rapporterna genomför direktionens ledamöter besök på olika orter i Sverige och utomlands för att presenterar slutsatserna från de penningpolitiska besluten. Ledamöterna håller då föredrag och beroende på tillfället träffar de finansiella marknadsaktörer, näringslivet, kommunrepresentanter, medier och/eller högskolor på den aktuella plasten.

 

I länken finns de bilder som af Jochnick visade under presentationen hos Morgan Stanley.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?