af Jochnick besöker Karlstad

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: Elite Stadshotell i Karlstad
På tisdagen besöker förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick Karlstad. Hon talar där om det ekonomiska läget och det senaste räntebeslutet, bland annat på en föreläsning arrangerad av Handelskammaren. af Jochnick deltar även i en lunch med representanter från det lokala näringslivet.

Riksbankens direktion beslutade nyligen att sänka reporäntan till -0,10 procentenheter och justera ner reporäntebanan. Dessutom köper Riksbanken statsobligationer för 10 miljarder kronor.


"Det ekonomiska läget i Sverige ser ganska bra ut. Men inflationen är låg och det finns en risk att oljepriset drar ner inflationsförväntningarna ytterligare. Samtidigt är utvecklingen på valutamarknaden svårbedömd. Genom att göra penningpolitiken ännu mer expansiv ger vi stöd åt den utveckling som verkar vara på väg i form av en högre underliggande inflation och motverkar att det låga oljepriset pressar ner inflationsförväntningarna" säger af Jochnick.


I sin presentation höjer af Jochnick ett varningens finger för att den mycket expansiva penningpolitiken samtidigt ökar riskerna kopplade till hushållens höga skuldsättning och att sårbarheterna för svensk ekonomi därmed ökar. "Behovet av att skapa en sundare utveckling i hushållens skuldsättning brådskar" menar af Jochnick.
I länken finns de bilder som af Jochnick visar vid sin presentation på Handelskammaren.

 


I samband med de penningpolitiska rapporterna på våren och hösten genomför direktionens ledamöter besök på olika orter i landet där de presenterar de penningpolitiska besluten. Ledamöterna håller då föredrag och träffar näringslivet, kommunrepresentanter, medier och högskolor på den aktuella orten.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?