Skingsley: Låga räntor bidrar till stark konjunktur och att inflationen stiger

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Cecilia Skingsley
  • Plats: Garnisonen, Stockholm
”Den expansiva penningpolitiken med låga räntor bidrar till stark konjunktur och att inflationen stiger sedan förra året”, säger vice riksbankschef Cecilia Skingsley när hon i dag håller en presentation på SIMRA Swedish Society of Business Economists.

Skingsley poängterar att Riksbankens penningpolitik med räntesänkningar och obligationsköpsprogram har effekt. Det låga ränteläget i Sverige har bidragit till en relativt stark konjunktur med stabil BNP-tillväxt, sjunkande arbetslöshet och en inflation som stiger sedan förra året. "Ekonomin utvecklar sig enligt Riksbankens prognoser, däribland också den senaste inflationsmätningen, för oktober månad", menar Skingsley.


Men beredskapen för att vidta ytterligare penningpolitiska stimulanser behöver vara fortsatt hög, givet den internationella osäkerheten och att inflationen har varit låg länge, poängterar Skingsley.


Hon kommenterade också den senaste tidens debatt om både den förda penningpolitiken och det penningpolitiska ramverket.


Hon menar att inflationsmålet bidragit till stabila förväntningar för pris-och lönebildningen, vilket varit gynnsamt för den ekonomiska utvecklingen.


"Att ändra målet för att vi kommer från en period med långvarigt låg inflation skulle inte medverka till större förtroende för inflationsmålet", säger Skingsley.


Hon välkomnar också den kommande utvärderingen från finansutskottets särskilda utredare professor Mervyn King och professor Marvin Goodfriend. "Deras rapport kommer att bli ett intressant inlägg i den svenska diskussionen om inflationsmålet", avslutar Skingsley

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?