Ohlsson: Mot målet under ordnade former

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Henry Ohlsson
  • Plats: Medlingsinstitutet, Stockholm
”Arbetsfördelningen är tydlig, Riksbanken ansvarar för penningpolitiken och arbetsmarknadens parter bestämmer lönerna”. Det understryker vice riksbankschef Henry Ohlsson när han idag talar på Medlingsinstitutets seminarium om de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen.

Inflationsmålet är ett viktigt riktmärke i pris- och lönebildningen och har sedan det infördes bidragit till en stabilare löneutveckling och en större köpkraft för löntagarna. "Det är viktigt att slå vakt om denna hörnsten i den ekonomiska politiken", menar Ohlsson. "Det är därför vi bedriver en så expansiv penningpolitik".

 

Och politiken har effekt. Det låga ränteläget är en viktig förklaring till att den svenska ekonomin utvecklas väl och att det finns en tydlig trend uppåt i inflationen sedan förra året. "Det är viktigt att inflationen fortsätter att stiga mot vårt mål. Men det måste ske under ordnade former, så att inte produktion och sysselsättning hotas. Det vi kan göra är att ge trovärdighet åt inflationsmålet, så att det kan fungera som en utgångspunkt för förhandlingarna.", avslutar Ohlsson.

 

I länken här intill finns de bilder som Ohlsson visar på Medlingsinstitutets seminarium.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?