Jansson i Jönköping: Det ekonomiska läget

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Per Jansson
  • Plats: Högskolan i Jönköping
På torsdagen besöker vice riksbankschef Per Jansson Jönköping. Han talar där om det ekonomiska läget och det senaste räntebeslutet, bland annat vid en frukost arrangerad av Handelskammaren och på Högskolan i Jönköping. Jansson gör även ett företagsbesök samt deltar i en lunch med representanter från det lokala näringslivet.

Riksbankens direktion beslutade nyligen att sänka reporäntan till -0,10 procent och justera ner reporäntebanan. Dessutom kommer Riksbanken att köpa statsobligationer för 10 miljarder kronor.

 

"Det har blivit mer osäkert i vår omvärld och det ökar risken för att inflationen i Sverige inte stiger tillräckligt snabbt. Genom att göra penningpolitiken mer expansiv ger vi stöd åt inflationsuppgången. Vi har också beredskap att snabbt kunna göra mer om så skulle behövas för att inflationen ska stiga mot målet " säger Jansson.

 

I sin presentation pekar Jansson också på att inflationsmålet har bidragit till en betydande stabilitet i svensk lönebildning sedan slutet av 90-talet, i skarp kontrast till 70- och 80-talen då lönebildningen skapade stora obalanser i form av kraftigt varierande och genomsnittligt för höga nominella löneökningar. "Att nu avvika från inflationsmålet i lönebildningen är en farlig väg att gå", menar Jansson.

 

I samband med de penningpolitiska rapporterna på våren och hösten genomför direktionens ledamöter besök på olika orter i landet där de presenterar de penningpolitiska besluten. Ledamöterna håller då föredrag och träffar näringslivet, kommunrepresentanter, medier och högskolor på den aktuella orten.

 

I länken finns de bilder som Jansson visar under presentationen på Högskolan i Jönköping.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?