Ingves: From the Vasa to the Basel framework: The dangers of instability

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Madrid
I sin roll som ordförande för Baselkommittén för banktillsyn (BCBS) talade riksbankschefen Stefan Ingves på måndagen om Baselkommitténs framtida arbete, vid en konferens ordnad av Asociación de Mercados Financieros i Madrid. Han tog sin utgångspunkt i den historiska händelsen år 1628, då Vasaskeppet gick till botten.

Baselkommitténs arbete med Basel III syftar till att hantera de brister i de globala regelverken som uppmärksammades i samband med finanskrisen. Färdigställandet av det reformpaket som utgör Basel III är inom tydligt räckhåll, konstaterade Ingves. Han förklarade att det fortsatta arbetet nu fokuserar på att färdigställa återstående reformer och hitta en bra balans mellan enkelhet, jämförbarhet och riskkänslighet i kapitaltäckningsreglerna. De reformer som är kvar kan delas in i tre breda kategorier:

 

  • öka riskkänsligheten och robustheten i schablonmetoderna för kredit-, marknads- och operativ risk,
  • se över rollen för interna modeller i kapitalregelverket, och
  • slutföra utformningen och kalibreringen av bruttosoliditetskrav och riskviktsgolv.

"I mitt anförande idag har jag berört en historisk händelse som många redan har glömt – jag syftar naturligtvis till den senaste finanskrisen snarare än Vasaskeppet. Baselkommittén kommer vara fortsatt uppmärksam på lärdomarna från krisen för att bidra till att skapa ett stabilt regelverk. Detta lägger grunden för ett hållbart finansiellt system, som i sin tur stödjer den reala ekonomin", avslutade Ingves.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?