Henry Ohlsson på penningpolitisk turné i Göteborg

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Henry Ohlsson
  • Plats: Chalmers Börssällskaps, Göteborg
”Penningpolitiken har effekt. Det finns en trend uppåt i inflationen sedan förra året. För att inflationen ska fortsätta att stiga mot målet behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv.”

Detta säger vice riksbankschef Henry Ohlsson då han på torsdagen och fredagen besöker Göteborg. Han talar där om penningpolitik och det senaste räntebeslutet, bland annat vid ett seminarium arrangerat av Chalmers Börssällskap.

 

Ohlsson poängterar också inflationsmålets betydelse för pris- och lönebildningen. "Riksbanken styr inte lönerna, Riksbanken ansvarar för penningpolitiken och arbetsmarknadens parter bestämmer lönerna" poängterar Ohlsson.

 

Ohlsson framhåller att Riksbankens löneprognoser är beräkningar som grundar sig på vad som är normalt i rådande konjunkturläge. Om inflationen blir lägre än i andra länder kan det på längre sikt leda till att kronkursen stärks. I så fall kommer exportföretagen att få det svårare. Det påverkar hela ekonomin.

 

När det gäller de risker som byggs upp med det låga ränteläget påpekar Ohlsson att Riksbanken under flera år har efterlyst åtgärder inom andra politikområden.

Det handlar om att dämpa trycket i skulduppgången med hjälp av makrotillsynsåtgärder, men också om att skapa en bättre balans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden.

 

I länken finns de bilder som Henry Ohlsson visar vid sin presentation på Chalmers Börssällskaps seminarium.

 


I samband med de penningpolitiska rapporterna på våren och hösten genomför direktionens ledamöter besök på olika orter i landet där de presenterar de penningpolitiska besluten. Ledamöterna håller då föredrag och träffar näringslivet, kommunrepresentanter, medier och högskolor på den aktuella orten.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?