Flodén: Riksbanken och penningpolitiken

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Martin Flodén
  • Plats: Sverigefinska folkhögskolan, Haparanda
"Det är viktigt att inflationen stiger mot målet på 2 procent. Vi kommer att fortsätta att driva en expansiv penningpolitik för att försäkra oss om att inflationen stiger. Om de åtgärder vi hittills har genomfört inte räcker för att inflationen ska stiga är vi beredda att göra mer."

Detta säger vice riksbankschef Martin Flodén då han under tisdagen och onsdagen besöker Luleå och Haparanda. Han talar där om det ekonomiska läget och det senaste räntebeslutet, bland annat vid en frukost med representanter från bankerna i regionen. Flodén gör även två företagsbesök och håller en föreläsning på Svenskfinska folkhögskolan i Haparanda. I Luleå träffar han bland annat Länsstyrelsen.

 

Riksbankens direktion har under året beslutat att sänka reporäntan till −0,25 procent och att köpa statsobligationer för 80-90 miljarder kronor.

 

Martin Flodén poängterar samtidigt att det låga ränteläget kan leda till överdrivet risktagande både på bostadsmarknaden och på de finansiella marknaderna. Åtgärder för att minska riskerna brådskar. Han ser därför positivt på att regeringen och alliansen försöker få till stånd en lag som gör det möjligt för Finansinspektionen att införa amorteringskravet.

 

I länken finns de bilder som Martin Flodén visar vid sin föreläsning på Svenskfinska folkhögskolan i Haparanda.

 


I samband med de penningpolitiska rapporterna på våren och hösten genomför direktionens ledamöter besök på olika orter i landet där de presenterar de penningpolitiska besluten. Ledamöterna håller då föredrag och träffar näringslivet, kommunrepresentanter, medier och högskolor på den aktuella orten.

 

Värdar för Martin Flodéns besök är Länsstyrelsen i Norrbotten, Haparanda stad och Handelskammaren i Norrbotten.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?