af Jochnick: Penningpolitikens roll just nu

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: SNS, Stockholm
Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick deltar på fredagmorgonen i SNS konferens om det ekonomiska läget. Hon talar där om behovet av en låg reporänta under lång tid för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent.

Svensk ekonomi är visserligen relativt stark idag men inflationen är för låg. af Jochnick visar hur inflationen mot slutet av 2013 och början av 2014 blev lägre än både Riksbanken och andra bedömare väntat sig och understryker att Riksbanken reagerat på utvecklingen genom upprepade sänkningar av både reporäntan och prognosen för reporäntan. "Det är viktigt att inflationsförväntningarna är fortsatt väl förankrade" poängterar af Jochnick.

 

af Jochnick understrycker samtidigt att det låga ränteläget innebär en risk för att ekonomin ska utvecklas på ett ohållbart sätt eftersom redan höga bostadspriser och skulder kan fortsätta öka. "Vi är oroade att det här kan leda till problem för såväl enskilda hushåll som för den svenska samhällsekonomin i stort; både när det gäller realekonomin och den finansiella stabiliteten. Det här är en risk som vi på Riksbankens påtalat länge", säger af Jochnick. Hon anser att ett amorteringskrav på bolån är ett viktigt steg men att det behövs fler åtgärder inom andra politikområden för att minska riskerna.

 

I länken finns de bilder som af Jochnick visade under sin presentation på SNS.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?