af Jochnick: Låg inflation och hög skuldsättning – expansiv penningpolitik ställer krav på andra politikområden

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: Sveriges Finansanalytikers Förening, IVAs Konferenscenter, Stockholm
”Inflationen i Sverige är idag under målet på två procent. Men samtidigt hotar hushållens skuldsättning hållbarheten i utvecklingen på sikt. Hur hanterar vi denna utmaning?” inledde af Jochnick då hon på torsdagen talade om den aktuella penningpolitiken och makrotillsynen i Sverige.
Kerstin af Jochnick sammanfattar sitt tal

"Som så många gånger tidigare de senaste åren handlade den penningpolitiska avvägningen i juli om att väga den låga inflationen mot den höga skuldsättningen hos hushållen och de risker som den för med sig", konstaterade af Jochnick. "En mycket expansiv penningpolitik är nödvändig för att nå inflationsmålet på 2 procent. Samtidigt kan den låga räntenivån öka riskerna förknippade med hushållens skuldsättning. Därför ställs nu stora krav på andra politikområden att hantera dessa risker.", fortsatte hon.

 

af Jochnick återkom till att ett ramverk för makrotillsynen kan underlätta avvägningarna i penningpolitiken. Hon betonade att det ramverk för makrotillsynen som nu finns på plats möjliggör mer precisa åtgärder för att hantera hushållens skuldsättning. Men hon poängterade att det nya ramverket för makrotillsyn hittills resulterat främst i skärpta kapitalkrav på banker, vilket ökar motståndskraften i banksystemet. Det återstår en viktig pusselbit, menade af Jochnick, nämligen åtgärder i syfte att direkt begränsa hushållens skuldsättning.af Jochnick pekade på behovet av en bredare åtgärdspalett för att påverka hushållens skuldsättning i en mer hållbar riktning.

 

af Jochnick sammanfattade sitt tal med att konstatera att sänkningen av reporäntan i juli var nödvändig för att nå inflationsmålet, men att det samtidigt är angeläget att vidta åtgärder för att komma tillrätta med hushållens skuldsättning. För att skapa en långsiktigt hållbar utveckling kan det behövas åtgärder inom flera andra politikområden, ansåg af Jochnick, och nämnde som exempel amorteringskrav, översyn av ränteavdragen och åtgärder för ett ökat bostadsbyggande.

 

Läs hela talet: Låg inflation och hög skuldsättning – expansiv penningpolitik ställer krav på andra politikområden

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?