af Jochnick: Penningpolitiken och det aktuella ekonomiska läget

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: Länsstyrelsen i Kalmar
Riksbankens räntebeslut i juli innebär att inflationen kan nå målet inom två år samtidigt som man tar hänsyn till riskerna förknippade med hushållens skuldsättning. Det sa förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick på torsdagen i ett tal på Länsstyrelsen i Kalmar. Hon redogjorde där för motiven till räntebeslutet i juli och sammanfattade den ekonomiska utvecklingen under sommaren.
Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick sammanfattar sitt tal

af Jochnick inledde med att gå igenom bedömningen av den ekonomiska utvecklingen som Riksbanken redovisade i den penningpolitiska rapporten i juli. Man konstaterade då att tillväxten såväl i Sverige som i omvärlden skulle bli svagare än normalt i år, men att det fanns tecken på att återhämtningen både i Sverige och i omvärlden gradvis höll på att stärkas. Utvecklingen i svensk ekonomi var dock tudelad, med å ena sidan en stark hushållssektor, och å andra sidan företag som påverkades av den svaga omvärldsefterfrågan. Dessutom var inflationen fortsatt låg. Under sommaren har nya makrodata visat att återhämtningen i euroområdet har inletts, att den fortsätter i USA, medan tillväxten har dämpats i vissa delar av Asien. Samtidigt har det kommit blandade signaler från svensk ekonomi, med bland annat något svagare BNP-utveckling än väntat.

 

För att stödja konjunkturen och för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent beslutade Riksbanken att lämna kvar reporäntan på en låg nivå. af Jochnick framhöll att hon ansåg beslutet vara en rimlig avvägning eftersom det innebär att inflationen kan nå målet inom två år samtidigt som man tar hänsyn till riskerna förknippade med hushållens skuldsättning. Vidare förklarade hon varför hushållens skuldsättning har betydelse för penningpolitiken och hur viktigt det är att makrotillsynen snarast kommer på plats och kan användas för att förebygga finansiella obalanser som kan påverka det finansiella systemet negativt.

 

af Jochnick avslutade med att konstatera att "tills makrotillsynen är på plats fortsätter vi att föra en flexibel penningpolitik som möjliggör för oss att ta hänsyn till en rad olika faktorer, såsom hushållens skuldsättning. På Riksbanken arbetar vi just nu för fullt med nya analyser och prognoser inför nästa räntebeslut. En ny samlad bedömning återkommer vi med i samband med det penningpolitiska beslutet i september".

 

Läs hela talet.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?