af Jochnick: Ett avstamp inför det penningpolitiska mötet i september

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: Danske Bank, Stockholm
Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick höll på tisdagen ett anförande på Danske bank i Stockholm där hon redogjorde för motiven till räntebeslutet i juli och sammanfattade den ekonomiska utvecklingen under sommaren. af Jochnick konstaterade att orosmolnen över Europa fortfarande finns kvar. Utvecklingen i omvärlden under sommaren har möjligtvis varit något svagare än väntat medan utvecklingen i Sverige, i alla fall under andra kvartalet, har varit oväntat stark. Kronan har stärkts mer under sommaren än vad Riksbanken räknade med i juli. ”Det vi har att ta ställning till är hur man väger de här faktorerna mot varandra. Var vi landar i den frågan återkommer vi till i början av september”, avslutade af Jochnick.

af Jochnick inledde med att gå igenom bedömningen av den ekonomiska utvecklingen som Riksbanken redovisade i den penningpolitiska rapporten i juli. Oron för krisen i euroområdet hade då ökat och osäkerheten om den framtida utvecklingen var mycket stor. Samtidigt hade den svenska ekonomin utvecklats starkare än väntat under inledningen av året. Den sammantagna bedömningen i juli var att effekterna av den ökade finansiella oron ändå kommer att dämpa utvecklingen av den svenska ekonomin. För att stödja konjunkturen och få en inflation i linje med målet på 2 procent bedömde Riksbanken att reporäntan behövde vara kvar på en fortsatt låg nivå.

 

af Jochnick summerade sedan vad som hänt på den ekonomiska arenan under sommaren. Mycket har handlat om krishanteringen i eurozonen och af Jochnick konstaterade att orosmolnen över Europa fortfarande finns kvar och att utvecklingen i omvärlden har varit fortsatt svag. Samtidigt har den svenska ekonomin fortsatt att utvecklas relativt starkt. Något som också kännetecknat utvecklingen är att kronan har stärkts.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?