Ingves: Finansiella kriser och finansiell reglering – tankar efter fem turbulenta år

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Nationalekonomiska föreningen, Stockholm
När en bank får problem kan det leda till stora samhällsekonomiska kostnader. Myndigheterna i ett land har därför en skyldighet gentemot medborgarna att på bästa sätt försöka förebygga och hantera kriser i finansiella företag, såsom banker. Det framhöll riksbankschef Stefan Ingves i ett tal hos Nationalekonomiska föreningen i Stockholm under onsdagen. Ingves betonade att det därför finns ett stort samhällsekonomiskt värde i att skapa en genomtänkt finansiell reglering av banksektorn. Naturligtvis kan regler för banker och andra finansinstitut möta på motstånd från privata intressen, men både internationella erfarenheter och erfarenheter från krisen i Sverige i början av 1990-talet visar vikten av att tydligt identifiera och hantera problem i banksektorn. Bankernas roll är en högst aktuell fråga i den pågående skuldkrisen i Europa.

Ingves framhöll nyttan av och riskerna i ett finansiellt system, och beskrev hur de kan balanseras mot varandra. Han förklarade också varför skillnaderna mellan samhällsekonomiska och privatekonomiska kostnader motiverar en hård reglering av den finansiella sektorn. Samma skillnader gör att en sådan reglering alltid kommer att möta på motstånd från privata intressen.

 

Ingves redogjorde även för den globala finanskrisen, hur den hanterades och hur den övergick i en skuldkris i euroområdet. Svaga offentliga finanser, ett bräckligt finansiellt system och en låg tillväxt har skapat en ond cirkel i stora delar av Europa. Riksbankschefen menade att det krävs större transparens och handlingskraft för att hantera problemen i den europeiska banksektorn.

 

Slutligen talade Ingves om några lärdomar som krisåren bidragit med och hur de nu kan användas för att samhället bättre ska kunna undvika den här typen av kriser framöver. Vägen framåt exemplifierade han med regelverket i Basel III, som ställer högre krav på bankerna än tidigare. Han lyfte även fram det nya politikområdet makrotillsyn som kompletterar den traditionella tillsynen kring enskilda institut med en övervakning av det finansiella systemet som helhet.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?