Ingves: Finansiell stabilitet är viktigt för oss alla

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Finansutskottet
Riksbankschef Stefan Ingves deltog på torsdagen i finansutskottets offentliga utfrågning om finansiell stabilitet ur ett konsumentperspektiv. Ingves inledde utfrågningen med anförandet ”Finansiell stabilitet är viktigt för oss alla”. Föredraget illustrerade vilka risker finansiell instabilitet medför för hushållens del. En finansiell kris slår mot medborgarna som arbetstagare, som skattebetalare och som bankkunder. Medborgarna har därför rätt att förvänta sig att myndigheterna effektivt kan förebygga finansiella kriser och hantera dem om de ändå bryter ut.

Ingves konstaterade inledningsvis att finansiella kriser slår mot samhället och mot medborgarna. Erfarenheter visar att en finanskris drabbar hushållen i deras egenskaper av arbetstagare, skattebetalare och bankkunder. En allvarlig kris kan ytterst hota ännu mer grundläggande samhälleliga funktioner. Ingves exemplifierade krisens långvariga effekter med att än i dag är nästan 11 miljoner amerikanska bolåntagare skyldiga mer än marknadsvärdet av deras bostäder.

 

För Sveriges del såg Ingves positivt på den dämpande effekt av bolånetaket som Finansinspektionens rapport visat tidigare i veckan. Han varnade dock för de sårbarheter på bolånemarknaden vi fortfarande ser, och som bland andra EU-kommissionen uttryckt oro inför. I det sammanhanget betonades behovet av att EU:s medlemsstater – i linje med Basel III-reglerna – ges möjlighet att hantera de risker som finns på nationell nivå genom att ställa hårdare krav på sina finansiella sektorer.

 

Stefan Ingves avslutade sitt föredrag med att påminna om att hushållen behöver både ett fungerande finansiellt system och skydd från de effekter finanskriser har. Därmed borde alla medborgare kunna förvänta sig att myndigheterna på bästa sätt förebygger finansiella kriser, och förbereder sig för att hantera dem om de ändå bryter ut. För detta viktiga uppdrag behöver myndigheterna rätt verktyg. Att myndigheterna effektivt kan arbeta för att nya kriser inte ska uppstå ligger i alla medborgares intresse.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?