Ekholm: Makrotillsyn och tydlig kommunikation bidrar till finansiell stabilitet

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Karolina Ekholm
  • Plats: Bankföreningen
Vice riksbankschef Karolina Ekholm höll på fredagen anförandet "Makrotillsyn och tydlig kommunikation bidrar till finansiell stabilitet" vid Bankföreningen i Stockholm. Ekholm diskuterade behovet av makrotillsyn utifrån erfarenheterna från de senaste årens finansiella kriser och presenterade vilka överväganden som behöver göras för att implementera en effektiv makrotillsyn i Sverige.

I anförandet tog Ekholm avstamp i erfarenheterna från de senaste årens finansiella kriser. Hon drog slutsatsen att en bättre finans- och penningpolitik hade kunnat rusta USA och EU bättre inför krisen 2008, men knappast kunnat förhindra den. I stället menade Ekholm att det behövs åtgärder som är mer inriktade på obalanser i det finansiella systemet som helhet, det vill säga makrotillsyn.

 

Ekholm beskrev sedan hur idén om makrotillsyn växt fram som svar på den globala finanskrisen och vilka verktyg ett sådant politikområde kan tänkas behöva. Hon konstaterade sedan att Riksbanken och Finansinspektionen i Sverige temporärt har samordnat sina respektive makrotillsynsuppgifter i Samverkansrådet. Ekholm underströk att kommunikationen i dagsläget är det viktigaste verktyget för makrotillsyn. Erfarenheterna pekar på att kommunikation kring finansiell stabilitet måste vara transparent, trovärdig och tydlig. På sikt, menade Ekholm, att det är angeläget att ansvarsförhållandena gällande makrotillsyn tydliggörs. Hur det ska ske bör vägledas av att makrotillsynen behöver beslutskraft, oberoende och ansvarsutkrävande. Som avslutning konstaterade Ekholm att makrotillsynen aldrig kan ersätta en väl balanserad finans- och penningpolitik, men kommer väl kunna komplettera dessa områden på ett viktigt sätt.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?