Ekholm: Hur ska finansiella kriser kunna undvikas i Sverige?

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Karolina Ekholm
  • Plats: Handelsbanken i Stockholm,
Vice riksbankschef Karolina Ekholm höll på torsdagen ett anförande på Handelsbanken i Stockholm, där hon efterlyste nya verktyg som är speciellt utformade för att motverka nya finansiella kriser i Sverige. Ekholm konstaterade att det pågår ett arbete runt om i världen där man nu sätter upp ramarna för det nya politikområdet som kallas för makrotillsyn, och som går ut på att motverka riskerna för det finansiella systemet som helhet. En viktig del av det arbetet är att ta fram en ny verktygslåda, som effektivt kan användas för att förebygga nya kriser. Sverige saknar i dagsläget den typen av verktyg. Ekholm tryckte även på behovet av ett tydligt mandat för att bedriva makrotillsyn.

Bild på vice riksbankschef Karolina Ekholm.  Foto Petter Karlberg"Finansinspektionen förfogar över verktyg som är inriktade på hälsotillståndet och beteendet hos enskilda aktörer och företag. Men en viktig lärdom från krisen är att det inte räcker, vi behöver komplettera med verktyg som är inriktade på det finansiella systemet som helhet", konstaterade Ekholm. Under sitt anförande diskuterade hon vad en sådan verktygslåda skulle kunna innehålla för att bedriva effektiv makrotillsyn i Sverige.

 

Ekholm poängterade att systemrisker varierar i sin karaktär och därför behövs olika typer av verktyg. Det talar för att det behövs en bred uppsättning av makrotillsynsverktyg. Ekholm konstaterade också att det finansiella systemet är komplext och dynamiskt och att riskbilden ständigt förändras. Det gör att man aldrig med säkerhet kan avgöra var en finansiell kris uppstår. Med det i åtanke menade hon att det är viktigt att vi i Sverige får ett ramverk för makrotillsyn som är flexibelt och inte begränsar möjligheterna när det gäller vilka verktyg som kan användas.

 

Läs hela talet i pdf-filen

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?