Öberg: Min syn på penningpolitiken 2006-2011

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Svante Öberg
  • Plats: Handelsbanken, Stockholm
Förste vice riksbankschef Svante Öberg talade den 18 mars på Handelsbanken om hur han ser på den penningpolitik som har förts under de dryga fem år han har ingått i Riksbankens direktion. Med utgångspunkt från det penningpolitiska mötet i februari redogjorde han även för hur han ser på den aktuella penningpolitiken.

Öberg anser att penningpolitiken åren innan den senaste finansiella krisen var för expansiv både i Sverige och i andra länder. Räntorna var i reala termer mycket låga i ett historiskt perspektiv. En expansiv penningpolitik var en av flera bidragande orsaker till att en bubbla uppstod på den amerikanska bostads- och bolånemarknaden. När den sprack fick det konsekvenser för resten av världen.

 

Han menar däremot att de åtgärder som Riksbanken vidtog i samband med den finansiella krisen har fungerat väl. De bidrog till att upprätthålla den finansiella stabiliteten, att hålla inflation och inflationsförväntningar nära inflationsmålet och att dämpa fallet i produktion och sysselsättning. Den starka återhämtningen i den svenska ekonomin under förra året har medfört att penningpolitiken har förts i en mindre expansiv riktning.

 

Mot bakgrund av de bedömningar av den ekonomiska utvecklingen som gjordes vid det penningpolitiska mötet i februari ansåg Öberg att reporäntan behöver höjas vid varje penningpolitiskt möte i år och kanske även nästa år.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?