Ingves: Basel III - regler för en säkrare banksektor

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Svenska Bankföreningens Bankmöte i Stockholm
Riksbankschef Stefan Ingves höll på torsdagen ett anförande vid Bankföreningens bankmöte. Anförandet bar titeln Basel III – regler för en säkrare banksektor och behandlade Riksbankens syn på hur den svenska banksektorn bör regleras, i ljuset av Basel III-överenskommelsen. Ingves konstaterade att den svenska banksektorn har en rad egenskaper som gör att Sverige behöver gå snabbare fram och sätta ribban högre än vad Basel III gör. Riksbanken avser att snart komma med konkreta förslag på hur Basel III-regelverket ska införas i Sverige.

Ingves inledde sitt anförande med att peka på vikten av att ha en välfungerande finansiell sektor och påminde också om hur kostsamma finansiella kriser är. Han förklarade hur insikten om banksektorns sårbarhet och stora betydelse för den reala ekonomin fått Baselkommittén att kräva större och bättre krockkuddar. Kraven innebär att bankerna ska hålla ett större och bättre eget kapital och ha bättre likviditet. De innebär också att extra höga krav ställs på systemviktiga banker. Ingves betonade att regelverket i Basel III är en minimistandard och att vissa länder kan ha skäl att ställa högre krav.

 

Sverige är ett sådant land. Det svenska banksystemet, menade Ingves, kännetecknas av ett antal egenskaper som gör det speciellt i ett internationellt perspektiv – egenskaper som höjer antingen risken för problem eller de samhällsekonomiska kostnaderna om problem uppstår i banksektorn. Vårt banksystem är koncentrerat, stort och internationellt, med betydande underförstådda statsgarantier, ett stort beroende av marknadsfinansiering, speciellt i utländsk valuta, och låga riskvikter.

 

Sedan diskuterade Ingves vilka åtgärder som Riksbanken anser bör övervägas när Basel III införs i Sverige. Enligt Ingves behöver man ställa högre kapitaltäckningskrav på de svenska storbankerna än de som föreskrivs i Basel III. Ett högre kapital¬täckningskrav kan också behöva matchas med ett högre krav på bruttosoliditet. Basel III:s kortfristiga likviditetskrav behöver mötas per valuta, liksom eventuellt Riksbankens kassakrav. Dessutom kan det behövas ett golv för bankers riskvikter, så att inte exempelvis riskerna i bolån underskattas.

 

Ingves avslutade med att annonsera att Riksbanken inom kort kommer med konkreta förslag på åtgärder att vidta. Exempelvis handlar det om hur mycket högre än miniminivåerna i Basel III som kapitaltäckningskraven för storbankerna borde vara. En finansiell stabilitetsrapport publiceras den 29 november. I anslutning till denna kommer Riksbanken också att publicera en rapport som analyserar de samhällsekonomiskt lämpliga kapitaltäckningskraven i de svenska storbankerna.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?