Ekholm: Utgör globala obalanser en risk för svensk ekonomi?

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Karolina Ekholm
  • Plats: Stockholms Handelskammare
På måndagen höll vice riksbankschef Karolina Ekholm ett tal hos Stockholms Handelskammare om riskerna för svensk ekonomi till följd av de globala obalanserna.

Det finns idag en utbredd uppfattning att globala obalanser, som tar sig uttryck i stora och varaktiga under- och överskott i länders bytesbalanser, gör världsekonomin sårbar och därför bör minska. Visserligen kan det vara underliggande obalanser i ekonomin som ger upphov till under- och överskotten, men man bör inte ställa upp mål för hur stora de får vara, menade Ekholm. De är i viss mån en naturlig följd av att länder har olika förutsättningar och är en viktig mekanism för att omfördela kapital på ett sätt som gör världsekonomin mer effektiv.

 

Sverige har till exempel haft ett relativt stort bytesbalansöverskott i 15 år. Det är idag större än Kinas räknat som procent av BNP. Men det finns ingenting som tyder på att överskottet är resultatet av underliggande obalanser i den svenska ekonomin. I första hand är det snarast en konsekvens av ett relativt högt, men välmotiverat, sparande, framhöll Ekholm. Därmed finns det enligt hennes uppfattning inte heller starka skäl att förvänta sig att överskottet förvandlas till underskott inom en snar framtid – något som typiskt sett skulle ske via en förstärkning av den reala växelkursen.

 

Stora avvikelser i bytesbalansen kan emellertid vara ett tecken på att något inte står rätt till i ekonomin. De kan också samverka med andra svagheter till exempel i det finansiella systemet, som innan finanskrisen. Det är därför viktigt att fortsätta bevaka utvecklingen av de globala obalanserna och förstå vad som ligger bakom stora avvikelser. Även om regleringen av de finansiella marknaderna håller på att förbättras avsevärt finns det alltid en risk för att nya svagheter byggs upp som vi inte ser förrän det är för sent. Fortfarande finns en risk för en snabb korrigering av de globala obalanserna. Det skulle kunna leda till stora problem för en världsekonomi som knappt har hämtat sig från den kris som vi precis varit igenom, menade Ekholm.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?