Ekholm: Räntan, växelkursen och inflationen

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Karolina Ekholm
  • Plats: Danske Markets, Stockholm
Vice riksbankschef Karolina Ekholm höll på måndagen ett anförande på Danske Bank i Stockholm. Där redogjorde hon för sin syn på växelkursens betydelse i den penningpolitiska processen och utifrån den diskuterade hon motiven för sin reservation mot räntebeslutet och räntebanan vid det penningpolitiska mötet i februari.

Ekholm menade att ökade ränteskillnader mot utlandet kan ge effekter på växelkursen. Hennes reservation har sin grund i ett antagande om att utländska centralbanker inte kommer att höja styrräntorna i den takt som anges i Riksbankens senaste prognos. Ekholm anser därför att räntebanan i huvudscenariot ger upphov till en väsentligt större ränteskillnad mot utlandet än vad som antas i Riksbankens senaste prognos. Detta skulle kunna leda till att kronan förstärks mer än vad som ligger i denna prognos, vilket i sin tur skulle kunna dämpa såväl inflation som resursutnyttjande. En ytterligare förstärkning av den svenska kronan riskerar således enligt Ekholm att leda till sämre måluppfyllelse och motiverar en lägre reporäntebana än den som beslutades i februari.

 

Ekholm poängterade dock att det inte finns någon målnivå för växelkursen, men eftersom den är en viktig bestämningsfaktor för såväl inflation som resursutnyttjande är den av grundläggande intresse i Riksbankens analysarbete. Att den är svår prognostiserad betyder inte att man kan bortse ifrån den i vare sig analys- eller beslutsprocess.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?