Svensson: Varför lägre reporäntebana?

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Lars E.O. Svensson
  • Plats: Umeå
Vice riksbankschef Lars E.O. Svensson talade under onsdagen om varför han reserverade sig vid det senaste penningpolitiska mötet och varför han anser att en lägre reporänta är att föredra. Han talade också kring varför man i större utsträckning borde använda sig av så kallade medelkvadratgap.

Sammanfattning

”I detta tal vill jag förklara varför jag reserverade mig i samband med det senaste penningpolitiska mötet och motivera varför en lägre reporänta är att föredra. Jag kommer också att redogöra för varför jag anser att man i större utsträckning borde använda så kallade medelkvadratgap som ett mått på i vilken utsträckning penningpolitiken lyckas stabilisera inflationen runt inflationsmålet och resursutnyttjandet runt en normal nivå. Sådana mått innebär ett nytt steg mot ökad transparens och systematik i penningpolitiken.


Riksbankslagen och dess förarbeten innebär att penningpolitiken bör inriktas på att stabilisera såväl inflationen runt inflationsmålet som resursutnyttjandet runt en normal nivå. Den lägre reporäntebana jag förespråkade vid det senaste penningpolitiska mötet ger ett bättre utfall för både inflationen och resursutnyttjandet, med både ett högre resursutnyttjande och en KPIF-inflation närmare målet. En sådan räntebana medför inte några problem för den finansiella stabiliteten eller de finansiella marknadernas funktionssätt. Bostadspriser och bolån utgör inget stabilitetsproblem och bör inte påverka penningpolitiken. Eventuella framtida problem på bostadsmarknaderna, liksom överhuvudtaget eventuella framtida problem med den finansiella stabiliteten, hanteras bäst med reglering och tillsyn. Reporäntan är ett alltför trubbigt och olämpligt instrument att hantera för annat än att stabilisera inflationen runt inflationsmålet och resursutnyttjandet runt en normal nivå. ”

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?