Nyberg: Efter krisen

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Lars Nyberg
  • Plats: Samfunnsøkonomforeningen, Oslo, Norge
Vice riksbankschef Lars Nyberg talade under fredagen om sin syn på hur de regler som styr den finansiella sektorn behöver förändras till följd av krisen.

Sammanfattning

Regleringen av det finansiella systemet är en fråga som blir förstasidesstoff vid varje finansiell kris. Den kris som vi nyligen gått igenom är självklart inget undantag. Alla möjliga sorters recept har lanserats för att skapa ett stabilare finansiellt system, vissa aptitligare än andra. En uppfattning som de allra flesta delar är dock att spelets regler behöver skärpas. Frågan är bara hur mycket och på vilket sätt.

 

Lars Nyberg argumenterade för att reformarbetet inte så mycket handlar om att uppfinna ett nytt recept för finansiell stabilitet. Snarare handlar det om att tillsätta mer av redan befintliga ingredienser. Krisen förklaras nämligen till stor del av att det fanns för lite av tre saker: Det fanns för lite kapital. Det fanns för lite likviditet. Och det fanns ett allt för litet fokus på de övergripande och systemomfattande risker som under en längre tid hade byggts upp i det globala finansiella systemet.

 

I framtiden kommer det att krävs mer av dessa bristvaror.

 

Nyberg argumenterade också för att det är viktigt att vi är vaksamma att de regelreformer som följer på krisen inte försämrar det finansiella systemets förmåga att fullgöra sina samhällsnyttiga funktioner. Vad reformarbetet i grunden handlar om är att hitta en rimlig samhällsekonomisk balans mellan det finansiella systemets risk och avkastning.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?