Ingves: Inledning om penningpolitiken

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Riksdagens finansutskott, Stockholm
Riksbankschef Stefan Ingves inledde utfrågningen om penningpolitiken i Riksdagens finansutskott med att tala om penningpolitiken och de avvägningar det ekonomiska läget för med sig.

Vid det senaste penningpolitiska mötet beslutade direktionen att lämna reporäntan oförändrad på 0,25 procent. Men Sveriges ekonomi närmar sig samtidigt ett läge där det är dags att lämna krisräntan och ta steg mot en räntenivå som är normal under en ”vanlig” lågkonjunktur. Riksbanken räknar med att börja höja reporäntan i sommar eller i början av hösten i år – något tidigare än i prognosen i december. Det är ett hälsotecken. Konjunkturuppgången vilar nu på fastare mark.

 

Men vägen framför oss saknar definitivt inte utmaningar. Svåra avvägningar hänger exempelvis samman med när och i vilken takt myndigheter världen över ska dra tillbaka den kraftiga ekonomiska stimulans de bidragit med under krisen. Arbetet med att förebygga framtida kriser är också både viktigt och brådskande.

 

Riksbanksfullmäktige och Riksbankens direktion föreslår i en gemensam framställning till riksdagen att en eller flera utredningar tillsätts för att se över det finansiella regelverket. Syftet är att skapa ett system som på ett effektivt sätt bidrar till att upprätthålla finansiell stabilitet och minimerar kostnaderna för konsumenterna och samhället i stort om en finansiell kris uppstår. Ingves betonade att de här frågorna inte får dras i långbänk eller glömmas bort när läget är stabilare. Med samma handlingskraft och samarbetsanda som under krisen ökar förutsättningarna för att ett bättre finansiellt ramverk som ger en stabilare grund att stå på i framtiden kommer på plats. Och den grunden måste börja läggas redan nu.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?