I dag kommer 100- och 500- kronorssedlarna och de nya mynten

Datum

I dag, den 3 oktober 2016, kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya mynten, 1-, 2- och 5-kronan. Därmed är alla nya sedlar och mynt giltiga att betala med, och arbetet med att samla in äldre sedlarna och mynten fortsätter.

Sedlar och mynt

 

– Det känns väldigt roligt att samtliga sedlar och mynt i den nya sedel- och myntserien nu är giltiga att betala med. Jag hoppas att alla vid det här laget har lärt sig att vicka på sedlarna för att kontrollera att de är äkta. En stor utmaning blir att samla in de 2,5 miljarder kronor i mynt som blir ogiltiga nästa sommar. Där tror jag att myntkartan.se blir användbar för alla som har många mynt, säger riksbankschef Stefan Ingves.


De nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna samt alla äldre mynt utom 10-kronan blir ogiltiga efter den 30 juni 2017. Gamla och nya sedlar och mynt kommer alltså att vara giltiga parallellt under nio månader och byts därmed ut successivt. Det betyder att det kan ta en tid innan du har de nya sedlarna och mynten i din hand. En stor del av sedel- och myntutbytet kommer att ske via handeln, men för att underlätta myntinlämningen för dem som har mycket mynt har Riksbanken tagit fram webbplatsen myntkartan.se, där man kan hitta närmaste plats för myntinlämning.


En presskonferens med riksbankschef Stefan Ingves och Mårten Gomer, sedelteknisk expert, hålls idag klockan 9.30 på Riksbanken. För att delta måste du visa presslegitimation. Presskonferensen kommer att sändas direkt på Riksbankens webbplats, www.riksbank.se, där den också finns tillgänglig i efterhand.


Idag mellan klockan 14.00 och 19.00 har allmänheten möjlighet att komma till Riksbanken, Brunkebergstorg 11, för att växla till sig en ny 100-kronorssedel samt ett myntpaket till ett värde av 20 kronor. Man kan också besöka en utställning om de nya sedlarna och mynten. Utställningen har bara öppet den 3 oktober klockan 14.00–19.00.


Mer information om sedel- och myntutbytet finns på Riksbankens webbplats, www.riksbank.se, under rubriken Sedlar & mynt.

Kontaktinformation

Presstjänsten 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?