Här är Sveriges nya sedlar och mynt

Datum

Idag visade Riksbanken upp Sveriges nya sedlar och mynt. För första gången gavs medier möjlighet att titta, känna och vicka på de tryckta sedlarna och präglade mynten.

Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. De har ett helt nytt utseende och det blir en ny valör: en 200-kronorssedel. Senast Sverige fick en ny sedelserie var för 30 år sedan. Dessutom kommer en 2-krona att ges ut igen, för första gången sedan 1971. För första gången i svensk modern historia byts alla sedlar och mynt, utom 10-kronan.


"Ett mångårigt förberedelsearbete går mot sitt slut. I dag är vi glada att kunna visa upp de nya sedlarna och mynten som ger Sverige säkra och effektiva kontanter för många år framåt. Sedlarna tar oss med på en spännande kulturresa från Birgit Nilsson och Öresundsbron i söder till Dag Hammarsköld och Treriksröset i norr", säger Stefan Ingves.

En spännande kulturresa

De nya sedlarna är mindre än de nuvarande och har helt nya motiv. På framsidan finns några av Sveriges mest framträdande kulturpersonligheter under 1900-talet. På baksidan finns natur- och miljömotiv som har anknytning till personerna. Sedlarna har nya säkerhetsdetaljer som ger ett bättre skydd mot förfalskningar. Det nya är att man ska vicka på sedeln för att kontrollera att den är äkta. Då finns bilder som skiftar färg och bilder som rör sig och växlar motiv.


De nya mynten blir mindre och väger hälften av de nuvarande. Dessutom är de helt nickelfria. Mynten har kung Carl XVI Gustav som motiv. Ett parallellt tema är "sol, vind och vatten". 10-kronan behålls oförändrad.

 

Fyra av de nya sedlarna kommer i oktober i år, och de resterande två samt mynten i oktober 2016.


Mer information och pressbilder på de nya sedlarna och mynten finns på vår webbplats, www.riksbank.se.
Vi finns även på facebook.com/kollapengarna.


Sms:a riksbanken start till 71120 för att bli påmind om viktiga datum kring sedlar och mynt. 

Kontaktinformation

Presstjänsten, tel. 08-787 02 00

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?