Riksbankens riskenkät hösten 2010

Datum

I oktober och november bedömde aktörerna på den svenska ränte- och valutamarknaden att de största riskerna för det svenska finansiella systemet var olika typer av likviditetsproblem samt en ekonomisk avmattning i omvärlden. Drygt hälften av de tillfrågade aktörerna anser att de finansiella marknaderna inte fungerar normalt.

 
Av de aktörer som deltog i enkäten anser 58 procent att de finansiella marknaderna fortfarande inte fungerar normalt. Sämre likviditet på alla svenska marknader anges som det främsta skälet. Men de statsfinansiella problemen och osäkerhet kring den framtida tillväxten i omvärlden, liksom andra länders fortsatta statliga stöd till de finansiella marknaderna är också skäl som nämns till varför situationen på marknaderna inte har normaliserats.

 
Aktörerna anser att de nya regleringarna, såsom strängare kapital- och likviditetskrav, kommer att vara de bestående konsekvenserna av den finansiella krisen. Samtidigt anser man att regleringarna kan bidra till att minska den potentiella tillväxttakten.

 
Aktörerna anser att likviditetsproblem och högre finansieringskostnader kommer att vara centrala för den svenska finansiella marknaden under det närmaste halvåret, liksom Riksbankens penningpolitik.


Sedan våren 2008 genomför Riksbanken halvårsvis en enkätundersökning bland aktörer som är aktiva på de svenska ränte- och valutamarknaderna. Frågorna i enkäten avser dels aktörernas syn på risk, dels deras uppfattning om hur marknaderna fungerar. Riksbankens riskenkät hösten 2010 genomfördes under oktober och november.

Kontaktinformation

Presstjänst, tel. 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?