Tumba Bruk 250 år – minnessedeln ute idag

Datum

Riksbanksfullmäktiges ordförande Jan Bergqvist medverkar idag vid en formell utgivningsceremoni för Sveriges riksbanks minnessedel om 100 kronor med anledning av Tumba Bruks 250-års jubileum. Ceremonin äger rum klockan 16.00 i Göteborg, Svenska Mässan, i samband med frimärksmässan Nordia 2005.

 

Sedeln ges ut i en maximal upplaga på 100 000 stycken och levereras i en folder. Försäljningspriset är 150 kronor. Sedeln finns bland annat till försäljning på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm samt hos till exempel mynthandlare. Minnessedeln kan också beställas på denna webbplats eller på telefon 08-787 02 50.

 

Posten ger samma dag ut ett jubileumsfrimärke om 15 kronor för att högtidlighålla Tumba Bruks 250-års jubileum.

 

Sedeln är framtagen med moderna säkerhetsdetaljer men i gammal utformning. Motivet på framsidan är Moder Svea efter förebild från sedlar från slutet av 1800-talet. På sedelns baksida är huvudmotivet en äldre planritning över Tumba Bruk samt en bild på papperstillverkning från 1700-talet. Även frimärket återger Moder Svea.

 

Mer information och bilder på minnessedeln finns på denna webbplats.

 

Jubileet uppmärksammas även genom att Tumba Bruksmuseum invigs den 4 juni. Museet har tillkommit på initiativ av Riksbanken och kommer att drivas av Kungliga Myntkabinettet.

Kontaktinformation

Björn Hasselgren, tel. 08-787 04 72

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?