Falska tusenkronorssedlar

Falska tusenkronorssedlar med imitationer av vattenmärke, säkerhetstråd samt UV-säkerhetsdetaljer har sedan en vecka rapporterats från Malmö och Göteborg. En polisutredning pågår och sedlarna analyseras för närvarande av Statens Kriminalteknologiska Laboratorium.

Riksbanken uppmanar post, bank, allmänhet och handel till skärpt uppmärksamhet. En äkta 1000-kronorssedel känns främst igen genom:

- Vattenmärke. Tusenkronorssedeln har ett fast placerat vattenmärke som visar samma porträtt som finns på sedelns framsida, dvs. Gustav Vasa. Vattenmärket ska synas från både fram och baksidan av sedeln om man håller upp den mot ljuset.

- Säkerhetstråden syns som en mörk linje om du håller sedeln mot ljuset. Den metalliska tråden är inbakad i papperet.


- Sedelpappret är tillverkat av råbomull vilket ger sedeln en speciell känsla.


- Relieftryck. Känn med tummen över valörbeteckningen och porträttet på sedelns framsida som är tryckta med koppartryck vilket ger en reliefverkan och ska kännas sträva.

 

En falsk sedel får inte användas som betalningsmedel. Det är ett allvarligt brott och den som medvetet gör detta kan dömas till fängelsestraff. Den som upptäcker en falsk sedel ska inte ta emot den. Den som redan tagit emot sedeln ska försöka komma ihåg hur han eller hon kan ha fått den och göra en polisanmälan.

Frågor besvaras av: Sveriges riksbank, Anders Ekström, tel: 08-787 04 82, Polisen Marcus Qvennerstedt 08-401 38 12.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?