Nya, uppgraderade sedlar introduceras 1 oktober

Den 1 oktober 2001 introduceras två nya, uppgraderade svenska sedlar, en ny
100-kronorssedel och en ny 500-kronorssedel. Sedlarna har fått fler och bättre säkerhetsdetaljer som gör dem svårare att förfalska. Det blir också lättare att kontrollera att sedlarna är äkta.

Det går även i fortsättningen att betala med de äldre 100- och 500-kronorssedlarna.

Riksbanken inleder idag en informationskampanj om de nya sedlarna. Informationsmaterial kommer bland annat att finnas tillgängligt på Riksbankens webbplats och på post- och bankkontor. En informationsfilm kommer att sändas på Anslagstavlan i Sveriges Television.

 

 

Pressträff

 Riksbanken inbjuder med anledning av den kommande introduktionen till pressträff idag, den 17 september, klockan 11.00. Vid pressträffen presenteras de nya sedlarna av medarbetare från Riksbankens enhet för betalningsmedel och en sedeldesigner från Tumba Bruk. De nya sedlarna finns för påseende och fotografering. Pressträffen äger rum på Riksbanken, Brunkebergstorg 11. För deltagande krävs presslegitimation.


Mer information om de nya sedlarna finns också på Riksbankens webbplats. Där finns bilder på de nya sedlarna att ladda ner. Bilderna finns tillgängliga i både låg- (72 dpi) och högupplöst (300 dpi) format. Bilder på sedlarna i sin helhet beställs från Riksbanken, Tomas Lundberg, tel. 08-787 02 15. Bilderna levereras digitalt (högupplösta) via e-post eller på papper via post eller avhämtning hos Riksbanken, Brunkebergstorg 11.

För TV finns en okommenterad film med scener och sekvenser från tillverkningen av de nya sedlarna på Tumba Bruk. Filmen finns tillgänglig i både Beta SP- och VHS-format och kan beställas utan kostnad från Riksbanken.

Ytterligare information lämnas av Tomas Lundberg, pressekreterare,
tel. 08-787 02 15 och av enheten för betalningsmedel: Per-Olof Arevik,
tel. 08-787 04 84 eller Anders Ekström, tel. 08-787 04 82.
Frågor om informationskampanjen besvaras av Åsa Söder, tel. 08-787 02 14.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?