Reporäntan hålls oförändrad på 2,90 procent

Datum

Riksbankens direktion beslutade vid sitt sammanträde torsdagen den 22 april att hålla reporäntan oförändrad på 2,90 procent. Beslutet skall ses mot bakgrund av den inflationsbedömning som Riksbanken gjorde i den senaste inflationsrapporten samt den analys som Riksbanken gjort av den ekonomiska utvecklingen sedan dess.


I inflationsrapporten bedömdes inflationen något komma att underskrida Riksbankens mål på ett till två års sikt, även när den korrigeras för tillfälliga effekter av indirekta skatter, subventioner och ränteförändringar. Mot den bakgrunden sänkte Riksbanken reporäntan från 3,15 till 2,90 procent i samband med inflationsrapportens publicering den 25 mars.


Sedan inflationsrapporten publicerades har den internationella konjunkturen i stort utvecklats i linje med Riksbankens förväntningar. Möjligen finns det i nuläget anledning att vara något mer optimistisk. Det internationella pristrycket är dock fortsatt dämpat.

Oljepriserna har visserligen stigit markant under den senaste tiden, men terminspriserna på lite längre sikt har påverkats i mindre utsträckning och avviker endast marginellt från bedömningen i inflationsrapporten.


Tillväxtutsikterna i svensk ekonomi för 1999 och 2000 förefaller ha förskjutits något i positiv riktning. Investeringar och privat konsumtion gynnas bl.a. av ett lägre ränteläge. I inflationsrapporten gjorde Riksbanken bedömningen att det sannolikt kommer att finnas lediga resurser i ekonomin även på två års sikt. Det som framkommit efter att inflationsrapporten publicerades har inte på något avgörande sätt ändrat den bedömningen, vilket talar för ett fortsatt dämpat underliggande inflationstryck.


Riksbanken kommer att publicera en ny inflationsrapport den 3 juni. I denna kommer en heltäckande bedömning av inflationsutsikterna att presenteras samt de slutsatser som följer för penningpolitikens uppläggning.


Protokollet från direktionens penningpolitiska diskussion under gårdagens sammanträde kommer att publiceras den 7 juni.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?