Lägesrapport avseende År 2000-tester av RIX-systemet

Riksbankens clearing- och interbanksystem – RIX – utgör navet i det svenska betalningssystemet och i detta system avvecklas samtliga betalningar mellan bankerna. Detta gäller bankernas egna betalningar, betalningar för kunders räkning samt betalningar i samband med köp och försäljning av värdepapper som finns i VPC. I systemet avvecklas dagligen betalningar till ett värde av 350 – 400 miljarder kronor.

 

Från hösten 1998 har systemets interna delar och gränssnitt testats och sedan andra kvartalet 1999 genomförs tester med deltagande banker och clearingorganisationer. Testerna omfattar såväl årskiftes- som skottårstester och utförs av deltagarna i en särskilt upprättad testmiljö för år 2000. Både inrapportering till RIX-systemet via det s.k. S.W.I.F.T.-systemet och via "on-line kommunikation" testas. S.W.I.F.T. används normalt för överföring av betalningsmeddelanden och "on-line" finns som reservlösning.

Fram till 1 juni hade 85 % av de i RIX deltagande bankerna genomfört samtliga tester. Resterande deltagare beräknas avsluta testerna före halvårsskiftet.

 

Under början av juni slutfördes också test av RIX-systemets eurodel, ERIX, och anslutningen till Target-systemet. Det är via detta system som betalningar i euro till och från EU-länderna kontinuerligt avvecklas.

 

År 2000-testerna av RIX-systemets krondel respektive eurodel har visat att systemet och kopplingarna mellan deltagarna fungerar. Testerna kommer också att avslutas planenligt. Härefter råder i princip stopp fram till 1 mars år 2000 för all ändring och nyutveckling i systemet.

 

Även om systemen nu grundligt testats kommer, i syfte att minimera kvarstående risker för att störningar i betalningstrafiken, reservrutiner att tas fram och testas för de väsentligaste avvecklingsfunktionerna. För dagarna kring tusenårsskiftet kommer också en särskild detaljplan att upprättas över hur betalningar i RIX-systemet skall kunna genomföras om störningar trots allt skulle uppkomma.

 

Ytterligare information lämnas av betalningssystemavdelningen:

Svante Bågstam, tel. 08-787 02 85.

 

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?