Kommentar med anledning av april månads penningpolitiska protokoll

Riksbanken offentliggör sedan början av detta år med en tidsfördröjning på 6-8 veckor protokoll från direktionens penningpolitiska möten. Idag har protokollet från den penningpolitiska diskussionen den 22 april offentliggjorts.


Av protokollet framgår att beslutet att hålla reporäntan oförändrad på 2,90 procent inte var enhälligt. Förste vice riksbankschefen Lars Heikensten reserverade sig mot beslutet och förordade en sänkning av reporäntan med 0,25 procentenheter samt en sänkning av in- och utlåningsräntorna med vardera 0,25 procentenheter.


Riksbankschef Urban Bäckström gör mot denna bakgrund följande kommentar:

"När penningpolitiken bedrivs på det sätt Riksbanken gör - med gradvisa förändringar i reporäntan baserade på prognoser för inflationen - är det naturligt att det förekommer olika uppfattningar mellan medlemmarna i direktionen om behovet av penningpolitiska förändringar. Penningpolitiken formas genom en serie av gradvisa beslut som vid beslutstillfällena är långt ifrån självklara. Detta framgår nu tydligt genom att protokollen publiceras. Erfarenheterna från Bank of England, som i detta avseende arbetar på ett likartat sätt, talar i samma riktning. Jag har stor respekt för Lars Heikenstens beslut att vid mötet den 22:a april reservera sig mot det som blev majoritetslinjen. Jag tror att denna typ av reservationer även i framtiden kommer att bli ett återkommande inslag i beslutsprocessen inom Riksbanken."

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?