Kommentar av riksbanksfullmäktige

Med anledning av mediareferaten från Lars Nybergs framträdande på Öhman Fondkommission i veckan har riksbanksfullmäktige vid fredagens sammanträde diskuterat principerna för spridning av penningpolitisk information.


Vid sammanträdet redogjorde Lars Nyberg för sitt framträdande på Öhman och för den kommentar som publicerats. Diskussionen utmynnade i att fullmäktige uppdrog åt ordförande och vice ordförande att göra följande uttalande: "Direktionen är i en ny situation eftersom detta är det första året med en mer öppen och självständig riksbanksledning. Det innebär att Riksbanken riskerar att bli något mer svårtolkad. Fördelarna med öppenheten överväger emellertid nackdelarna", säger ordförande i riksbanksfullmäktige Sven Hulterström och vice ordförande Johan Gernandt i en gemensam kommentar.


Riksbanksfullmäktige hänvisar också till direktionens principer för penningpolitisk signalering, som är desamma som tidigare. Principerna innebär bland annat att ny information sprids samtidigt till alla, vanligen i form av ett förskrivet anförande, pressmeddelande eller en pressträff. I andra sammanhang ska ny information inte delges.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?