Dina pengar försvinner inte vid millennieskiftet

Riksbanken bedömer att den finansiella sektorn är väl förberedd inför millennieskiftet. De vitala betalningssystemen är testade och beredskapsrutiner är upprättade. Idag finns det heller ingen påtaglig oro bland allmänheten för att bankväsendet inte kommer att klara övergången till det nya årtusendet.


- Riksbanken anser ändå att det är viktigt att öka kunskaperna om förberedelsearbetet. Inte minst för att ge folk en god grund att stå på i händelse av mindre väderhäftig information. Riksbanken har därför tagit fram broschyren "Dina pengar försvinner inte vid millennieskiftet" som riktar sig till allmänheten, säger vice riksbankschef Kerstin Hessius.


Broschyren, som i dagarna kommer att distribueras via post- och bankkontor, beskriver förberedelsearbetet och ger konkreta råd

  • Dina pengarna försvinner inte. Bankerna och Posten har genom åren byggt upp säkerhetsrutiner för att skydda information i sina datorsystem. Inträffar något med datorn ska det gå at hämta fram uppgifterna igen. Det gäller alla typer av konton, fonder, registrerade aktieinnehav osv.
  • Ta inte ut mer pengar än du brukar. Pengarna är säkrare på banken än i byrålådan. Om efterfrågan på sedlar ändå skulle öka, har Riksbanken stora kontantlager
  • Agera som vanligt. Fortsätt att använda dina kort, ta ut pengar via uttagsautomater och betala dina räkningar som vanligt.
  • Detta händer med dina betalningar. Broschyren innehåller också en beskrivning av hur betalningssystemet fungerar.

Mer information om millennieskiftet och broschyren i webbversion finns på www.riksbank.se.


För mer information, kontakta

Michael Wallin, informationschef, telefon 08-787 04 18
Margareta Kettis, bitr. chef betalningssystemavdelningen, telefon 08-787 01 32
Per-Olof Arevik, utredare vid betalningsmedelsavdelningen, telefon 08-787 04 84

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?