Slutrapport om Riksbankens guldförvärv under kriget

Datum

Den oberoende utredning som granskat Riksbankens guldförvärv under andra världskriget kommer i veckan att överlämna sin slutrapport till Riksbanken.

Utredningen har under ledning av f.d. justitierådet Jan Heuman närmare studerat vad Riksbankens arkiv innehåller i fråga om guldförvärven från Nazityskland.

Riksbanken överlämnar sedan rapporten, utan eget ställningstagande, till den av regeringen utsedda kommissionen om judiska tillgångar i Sverige vid tiden för andra världskriget.

Det var i december 1996 som Riksbanken beslutade om att tillsätta en oberoende utredning för att skapa största möjliga klarhet i omständigheterna kring bankens guldförvärv från Nazityskland.

En presskonferens kommer att hållas i morgon, onsdag den 17 december, på Myntkabinettet, Slottsbacken 6; kl. 10.00 på svenska och kl. 11.30 på engelska. På presskonferensen som hålls på svenska medverkar Jan Heuman, Harry Flam, professor i internationell ekonomi och Ingvar Pramhäll, auktoriserad revisor. På presskonferensen som hålls på engelska medverkar Harry Flam.

För ytterligare information:
Robert Sparve, chefsjurist, tel. 08 - 787 01 21

En sammanfattning av rapporten på svenska och engelska kan fr.o.m. den 17 december kl. 10.00 beställas via e-post ([email protected]), fax (08-787 05 26) eller tel.(08-787 01 00) eller hämtas på Malmskillnadsgatan 7 och Brunkebergstorg 11.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?