Riksbanken förlänger låneavtalet med IMF

Datum

Riksbanken förlänger låneavtal med Internationella valutafonden (IMF). Avtalet ger IMF rätt att låna upp till motsvarande omkring 80 miljarder kronor från Riksbanken. Avtalet gäller till februari 2017.

I februari 2013 ingick Riksbanken, efter riksdagens godkännande, ett låneavtal med IMF. Avtalet med Riksbanken var en del i ett större initiativ där 35 av IMF:s medlemsländer ingick kortsiktiga bilaterala låneavtal för att tillfälligt stärka IMF:s utlåningskapacitet med anledningen av den då rådande osäkerheten i framförallt euroområdet.


Dessa kortsiktiga bilaterala låneavtal kan enbart användas om IMF:s ordinarie kapital understiger en viss nivå. Detta har hittills inte skett och IMF har därför inte utnyttjat lånemöjligheten under avtalet med Riksbanken. IMF har bett om Riksbankens samtycke att förlänga låneavtalet ytterligare ett år. Riksbankens direktion beslutade den 20 augusti att samtycka till en förlängning av avtalet vilket innebär att det nu sträcker sig till februari 2017.


I den ekonomiska kommentaren "Riksbanken utlåning till IMF – hur och varför?" från 2012 förklaras bakgrunden till avtalet och hur Riksbankens utlåning till IMF fungerar. Idag publiceras den ekonomiska kommentaren "IMF:s utlåning – hur fungerar det?" om hur dessa medel skulle komma att användas ifall IMF väljer att avropa avtalet.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?