Penningpolitiska rapporten får ny form

Datum

Ett innehåll med mer fokus på direktionens penningpolitiska avvägningar och resonemang och en ny layout som gör texten tydligare och mer lättläst. Så kommer de penningpolitiska rapporterna att se ut då de från och med det penningpolitiska beskedet den 29 april kommer att få en ny utformning. I fortsättningen kommer det att publiceras penningpolitiska rapporter vid alla de sex planerade penningpolitiska mötena per år.

När den penningpolitiska rapporten publiceras i april kommer läsarna att mötas av en ny struktur och layout.

 

"Vi har gjort om rapporterna för att ge de penningpolitiska avvägningarna och resonemangen en mer central roll. Efter den finansiella krisen är det naturligt med mer fokus på finansiella förhållanden, risker och osäkerhet. Den analysen kommer fram tydligare i den nya rapporten. Generellt kommer det att bli mer analys och resonemang och mindre datarapportering", säger Marianne Nessén, chef för avdelningen för penningpolitik.

 

Riksbankens direktion fattar normalt sex penningpolitiska beslut per år. Tidigare har det publicerats en penningpolitisk rapport vid tre av dessa tillfällen och en penningpolitisk uppföljning vid tre. Nu blir det i stället sex rapporter per år vid de sex beslutstillfällena.

 

"Det speglar bättre det arbete vi faktiskt gör. Inför varje penningpolitiskt beslut tar vi fram fullständiga prognoser och då finns det ingen anledning att skilja på namnet på rapporterna", säger Nessén.

 

Rapporten kommer att bli något kortare än dagens penningpolitiska rapport och lanseras i samband med publiceringen av det penningpolitiska beslutet den 29 april.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?