Nya modeller för nowcasting

Datum

Michael Andersson och Ard den Reijer beskriver hur en centralbank kan prognostisera ekonomins nuläge och den närmaste framtiden med hjälp av så kallade nowcastmodeller. Eftersom utfallsdata publiceras med fördröjning och nuläget inte är känt behöver sådana prognosmodeller utnyttja den stora mängd indikatorer som finns tillgängliga i realtid.

I artikeln beskrivs två metoder att göra sådana prognoser på kort sikt. Den första metoden skattar många små modeller och väger sedan ihop deras prognoser. Den andra metoden väger ihop informationen i flera serier och gör sedan en prognos. De nya metoderna gör det också möjligt att förstå och tolka de drivkrafter som ligger bakom den ekonomiska utvecklingen och som avspeglas i prognoser och prognosrevideringar.

 

I artikeln beskrivs även hur Riksbankens nowcastsystem har utökats med modeller som tar hänsyn till att indikatorvariabler observeras olika ofta och publiceras med olika tidsfördröjningar. Författarna visar hur väl en dynamisk faktormodell med hjälp av mer än 100 indikatorvariabler på månadsfrekvens kan prognostisera kvartalsvis procentuell förändring av BNP. En tillämpning visar hur BNP-prognoser under fjärde kvartalet 2008 successivt reviderades ned, till följd av att nya tillgängliga indikatorer ändrade bedömningen av hur mycket den globala finanskrisen påverkade den svenska ekonomin.


 

Michael K. Andersson och Ard H.J. den Reijer*
Michael Andersson var vid författandet av artikeln verksam vid avdelningen för penningpolitik men arbetar idag på Finansinspektionen. Ard den Reijer är verksam vid avdelningen för penningpolitik.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?