Finansdepartementets förslag om ny bestämmelse om amorteringskrav

Datum

Riksbanken välkomnar Finansdepartementets förslag att införa en ny lagbestämmelse om amorteringskrav. Det är ett steg i rätt riktning. Riksbanken har vid flera tillfällen framhållit vikten av att införa ett amorteringskrav för att minska riskerna med hushållens höga skuldsättning. Riksbanken har också framhållit att Sverige är i stort behov av ett fungerande ramverk för makrotillsyn.

Riksbanken har följande synpunkter på Finansdepartementets förslag:

 

  • Riksbanken anser att det tydligt bör framgå av själva lagtexten att syftet med amorteringskravet är att motverka finansiella och makroekonomiska stabilitetsrisker.
  • Riksbanken motsätter sig förslaget att Finansinspektionen ska inhämta regeringens medgivande innan myndigheten kan besluta om amorteringskrav. Ett mandat som ger Finansinspektionen en hög grad av oberoende att genomföra makrotillsynsinsatser är en förutsättning för en effektiv makrotillsyn.
  • Riksbanken motsätter sig Finansdepartementets förslag att undanta nyproducerade bostäder från amorteringskravet.
  • Riksbanken delar Finansdepartementets syn att det kan föreligga särskilda skäl att göra undantag från amorteringskravet. Men bankernas möjligheter att bevilja undantag bör vara begränsade, temporära och regelbundet omprövas.

Även om Riksbanken i stora drag välkomnar lagförslaget om amorteringskrav behövs det ytterligare åtgärder för att hantera hushållens höga skuldsättning.


"Riksbanken ser betydande risker med hushållens ökade skulder. Det är av stor vikt att nödvändiga åtgärder snabbt genomförs. Ett amorteringskrav är ett steg på vägen, men långtifrån tillräckligt för att minska dessa risker till acceptabla nivåer. En anledning är att amorteringskravet enligt förslaget endast berör nya bolån", säger riksbankschef Stefan Ingves.

 

Läsa hela yttrandet: Remissyttrande om promemorian Amorteringskrav

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?