Den moderna centralbankens mandat och diskussionen efter krisen

Datum

Magnus Georgsson, Anders Vredin och Per Åsberg Sommar ger en övergripande bild av den akademiska debatten om centralbankens mandat i ett historiskt perspektiv som inkluderar den globala finanskrisen.

De sammanfattar diskussionen om vilket ansvar moderna centralbanker kan ha för prisstabilitet och betalningssystem samt för tillsyn av enskilda finansinstitut (mikrotillsyn) respektive det finansiella systemet i sin helhet (makrotillsyn). Den penningpolitiska avvägningen mellan mål för inflationen och mål för stabil realekonomi diskuteras också, liksom olika frågor kring centralbankens grad av självständighet.


De beskriver även vilken roll en centralbank kan ha i samband med en finansiell kris genom att erbjuda nödkrediter till finansinstitut, och hur sådant stöd kan utformas för att inte bidra till ökat risktagande i det finansiella systemet. Artikeln avslutas med ett antal frågor om centralbankens uppgifter i framtiden som aktualiserats bland annat av finanskrisen.


 

Magnus Georgsson, Anders Vredin och Per Åsberg Sommar
Magnus Georgsson är verksam vid avdelningen för finansiell stabilitet, Anders Vredin vid stabsavdelningen och Per Åsberg Sommar vid avdelningen för marknader.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?