”Vart är vi på väg? Prioriteringar och teman för Baselkommittén” – tal av Stefan Ingves

Datum

Baselkommittén har åstadkommit mycket sedan finanskrisen. Emellertid är kommitténs dagordning fortsatt full. Detta framhöll Stefan Ingves, Riksbankschef och ordförande i Baselkommittén för banktillsyn (BCBS), i ett tal vid en konferens för centralbanker och tillsynsmyndigheter i central- och Östeuropa som anordnades av Baselkommittén och Financial Stability Institute i Basel, Schweiz, den 12 mars 2013.

Ingves påpekade att kommittén fortfarande har arbete kvar att göra för att slutföra reformerna av regelverken och införliva alla lärdomar från finanskrisen. Kommittén måste också undersöka om den har hittat rätt balans mellan enkelhet och riskkänslighet i de nya regelverken. Detta arbete kommer att hålla kommittén fullt sysselsatt under åtminstone de närmaste två åren. Men detta innebär inte att man har nått målet.

 

Ingves betonade att reformarbetet inte kommer att ge full utdelning om de nya regelverken inte införs fullt ut, enligt tidplanen och på ett enhetligt sätt. Därför är kommitténs arbete med att övervaka införandet lika viktigt som att ta fram de nya reglerna.

 

Vidare noterade Ingves att för att säkerställa att de nya regelverken följs när de väl har införts krävs verkningsfull tillsyn. Han påpekade att detta är ett område där Baselkommittén har möjlighet att göra mycket mer, i synnerhet när arbetet med regelverken börjar komma till sitt slut. Ingves avslutade med att konstatera att kommitténs arbete, om än förändrat till sin natur, inte visar några tecken på att avmattas.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?