Riksbankens verksamhet 2012: Expansiv penningpolitik och aktivt stabilitetsarbete

Datum

Under 2012 förde Riksbanken en expansiv penningpolitik och arbetade aktivt för att värna finansiell stabilitet. Detta framgår av Riksbankens årsredovisning 2012 som har överlämnats till riksdagen.

 

"Den svenska ekonomin kunde under 2012 visa motståndskraft mot skuldkrisen i euroområdet och den åtföljande oron på de finansiella marknaderna. Den svaga utvecklingen i omvärlden dämpade dock redan i början av året utsikterna för den svenska tillväxten. Vi beslutade därför under året att hålla räntan på en nivå som gör att vi kan nå inflationsmålet och stabilisera sysselsättningen i ett lite mer långsiktigt perspektiv samtidigt som vi tar hänsyn till riskerna för finansiella obalanser. En stor del av vårt arbete handlade även om att såväl i Sverige som i flera internationella sammanhang utreda och påverka utformningen av finansiella regelverk så att de på bästa möjliga sätt kan minska sannolikheten att finansiella kriser uppstår i framtiden och, om en kris ändå blir ett faktum, hjälpa oss att hantera den." Det konstaterar riksbankschef Stefan Ingves i sin kommentar till Riksbankens årsredovisning 2012.

 

I årsredovisningen presenteras bland annat en genomgång av Riksbankens arbete med att hantera effekterna av den osäkra situationen i framför allt euroområdet och samtidigt reformera regelverket och förbättra tillsynen i det finansiella systemet. Riksbanken beskriver också det fortsatta arbetet med att ta fram en ny sedel- och myntserie och redogör för resultaten av sina övriga verksamheter under 2012. Årsredovisningen innehåller även Riksbankens balansräkning och resultaträkning. Av denna framgår att Riksbankens resultat minskade med 2,0 miljarder kronor till 1,9 miljarder kronor.

 

Riksbankens årsredovisning 2012 kan läsas i riksdagstryck via länken nedan. En formgiven version av årsredovisningen, både på svenska och på engelska, publiceras den 28 mars 2013. Då kan den laddas ned eller beställas på denna webbplats.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?