Riksbankens remissvar på utredningen om nya kapitaltäckningsregler

Datum

Riksbankens direktion välkomnar utredningen Förstärkta kapitaltäckningsregler (SOU 2013:65) och ställer sig bakom flera av utredningens förslag om hur EU-direktivet ska införas i svensk rätt samt hur svensk rätt ska anpassas till EU-förordningen.

Alla kapitalbuffertar bör införas i svensk lag – minskad risk för nya finanskriser

Riksbanken stödjer utredningens förslag att i svensk lag införa samtliga kapitalbuffertar som omnämns i direktivet. Riksbanken stödjer dessutom utredningens bedömning att bestämmelserna om kapitalkonserveringsbufferten och den kontracykliska kapitalbufferten ska börja gälla så snart som möjligt, eftersom det kommer att bidra till att värna den finansiella stabiliteten.

 

Riksbanken välkomnar också förslaget att införa bestämmelser om en systemriskbuffert för att ytterligare kunna skärpa kapitalkraven om det behövs för att motverka strukturella systemrisker.

 

Riksbanken stödjer utredningens förslag om att det behövs beräkningar baserade på modeller för att fastställa den kontracykliska kapitalbufferten, men framhåller behovet av att även tillåta kvalitativa bedömningar av hållbarheten i kreditutvecklingen och nivån på de cykliska systemriskerna.

 

Riksbanken anser att Finansinspektionen inte enbart ska ta hänsyn till den risk som det enskilda institutet kan utsättas för utan även den risk som ett institut utsätter det finansiella systemet för när den bedömer om den ska föreslå institutet ett särskilt kapitalbaskrav. Detta skulle öka flexibiliteten för Finansinspektionen när den bedömer institutets kapitalbehov.

 

Riksbanken är också av uppfattningen att man i svensk lagstiftning bör införa ett krav på offentliga beslut om ett instituts särskilda kapitalbaskrav och på att bankerna ska offentliggöra de kapitalbaskrav de åläggs. Detta skulle underlätta för utomstående marknadsaktörer att göra en riskbedömning av det berörda institutet. Riksbanken menar att en sådan lagstiftning är ett naturligt steg mot ökad transparens.

Samråd mellan myndigheter om makrotillsynsverktygen

Riksbanken ser ingen anledning att närmare kommentera utredningens förslag till val av ansvarig myndighet för den kontracykliska kapitalbufferten eftersom förutsättningarna ändrats i och med att regeringen förklarat sin avsikt att förstärka ramverket för finansiell stabilitet. Riksbanken framhåller dock att det är naturligt att det finns ett väl fungerande samråd mellan myndigheterna när det gäller makrotillsynsverktygen, särskilt de cykliska.

 

Läs hela remissvaret till utredningen Förstärkta kapitaltäckningsregler (SOU 2013:65).

Kontaktinformation

Presstjänsten 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?