Ingves och af Jochnick: Utfrågning om penningpolitiken

Datum

Under torsdagen deltog riksbankschef Stefan Ingves och förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick i årets första utfrågning om penningpolitiken i riksdagens finansutskott.

Ingves inledde utfrågningen med att beskriva det senaste årets penningpolitik. Tillväxten i svensk ekonomi är nu svag och inflationstrycket lågt. Sedan förra vintern har Riksbanken därför halverat nivån på reporäntan, från 2 till 1 procent, för att stimulera den svenska ekonomin så att inflationen stiger mot målet på 2 procent. Ingves framhöll också att penningpolitiken inte kan bortse från den höga skuldsättningen bland svenska hushåll eftersom den skapar risker för stora ekonomiska problem på sikt, bland annat i form av en kraftigt stigande arbetslöshet.

 

af Jochnick framhöll att Riksbanken genom att hålla reporäntan på en låg nivå bidrar till att inflationen når målet och att arbetsmarknaden återhämtar sig. Samtidigt finns tecken på strukturella problem på arbetsmarknaden. Penningpolitikens möjligheter att pressa ned arbetslösheten varaktigt till betydligt lägre nivåer är därför begränsade. Vidare ansåg af Jochnick att man på goda grunder hade diskuterat hushållens skuldsättning i räntebesluten eftersom riskerna är betydande. Men hon menade också att det nya politikområdet makrotillsyn kan erbjuda skarpare verktyg än räntan för att hantera dessa risker.

 

I länkarna finns de bilder de visade i finansutskottet.

 


Riksbankschefen och en av de vice riksbankscheferna utfrågas om penningpolitiken av riksdagens finansutskott tre gånger per år.

Kontaktinformation

Presstjänsten, 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?