Fyra viktiga fokusområden för massbetalningsmarknaden

Datum

Sverige har i dag en av de mest effektiva massbetalningsmarknaderna i världen. Detta beror till stor del på att marknadsaktörerna har utnyttjat ny teknik och att regelverket stödjer en bra avvägning mellan konkurrens och samarbete utan att stänga marknaden för nya aktörer. Kort används ofta och kontanter sällan. Utvecklingen går fort. Nya betaltjänster lanseras på marknaden och nya aktörer etablerar sig. I studien Den svenska massbetalningsmarknaden redogör Riksbanken för fyra fokusområden. Det är viktigt att berörda svenska myndigheter och marknadsaktörer nära följer dessa områden och att de utvecklar ett samarbete och en dialog som gör att de kan möta de förändringar och krav som utvecklingen i förlängningen kan leda till.

Fyra fokusområden

Kontanter

Kontantanvändningen fortsätter att minska. Riksbanken bedömer ändå att kontanterna blir kvar som betalningsmedel under överskådlig framtid även om de kommer att få allt mindre betydelse. Detta oavsett hur den framtida massbetalningsmarknaden utvecklas. Om kontantanvändningen blir mycket liten kan kontanterna på sikt börja ifrågasättas som legalt betalningsmedel och vid en kris är det då möjligt att kontanter inte kan användas i önskad utsträckning.

 

Myndigheterna bör därför följa utvecklingen, se över kontanternas roll som legalt betalningsmedel och undersöka hur betalningar i handeln ska kunna genomföras i en krissituation.

 

Marknadsaktörerna bör undersöka hur de kan möta en ökad efterfrågan på kontanter från allmänheten och underlätta för handeln att ta emot kontanter.

Konkurrensfrågor

Konkurrensen på massbetalningsmarknaden måste främjas. Det är myndigheternas uppgift att se till att så sker.

Teknikutveckling

Den tekniska utvecklingen är en drivkraft bakom den pågående strukturomvandlingen på den svenska massbetalningsmarknaden. Marknadsaktörer och myndigheter bör tillsammans identifiera och minska tekniska sårbarheter i betalningssystemen.

Regleringsprocesser på EU-nivå

Det framtida regelverket för massbetalningsmarknaden kommer till stor del att utarbetas i Bryssel. Därför bör svenska myndigheter och marknadsaktörer öka sin dialog för att säkerställa att alla relevanta aspekter beaktas och vid behov skapa en svensk position vid framtagandet av regelverket på EU-nivå.

Fakta

Vad är massbetalningar?

Massbetalningar är betalningar av mindre värde och brådska och är ett samlingsnamn för betalningar mellan privatpersoner, företag och myndigheter.

Riksbanken roll?

Riksbanken ansvarar för kontantförsörjningen till banker i Sverige och för att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Därför följer och analyserar Riksbanken löpande den svenska marknaden för massbetalningar, det vill säga för betalningar mellan hushåll, företag och myndigheter.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?