From ideas to implementation – tal av Stefan Ingves

Datum

All reglering, oavsett hur kraftfull den är, är ineffektiv om den inte implementeras. Att se till att nya regelverk verkligen införs och tillämpas på nationell nivå är därför en viktig del av Baselkommitténs arbete. Detta framhöll Stefan Ingves, Riksbankschef och ordförande i Baselkommittén för banktillsyn (BCBS), i sitt tal vid en konferens anordnad av BCBS, Financial Stability Institute och den sydafrikanska centralbanken i Kapstaden, Sydafrika, den 24 januari 2013.

Han påpekade också att Baselkommittén fortfarande har en hel del policyarbete kvar att göra för att åstadkomma de strukturella förändringar som den nuvarande finansiella krisen kräver. För det första handlar det om att utveckla och stärka det finansiella regelverket och tillsynen av den finansiella sektorn. En viktig del av detta arbete är de så kallade Basel III-reformerna. Men Ingves underströk samtidigt att Baselkommitténs arbete med ett ta fram ett särskilt ramverk för globalt systemviktiga banker, den pågående genomgången av reglerna för bankernas handelslager och, inte minst, uppdateringen av de globala principerna för banktillsyn (s.k. Core principles for effective banking supervision) även de är viktiga delar av det nya policyramverket.

 

För det andra handlar det alltså om tillämpningen av regelverken. Så här långt har Baselkommittén noga utvärderat implementeringen av Baselregelverken i tre jurisdiktioner och sex till planeras under året. Dessutom pågår en undersökning av bankers riskvikter i syfte att utvärdera om reglerna tillämpas på ett trovärdigt sätt. Ingves avslutade med att konstatera att trots att arbetet med att ta fram nya regelverk snart är färdigt så återstår fortfarande mycket arbete för att se till att tillämpningen av dessa blir sund.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?