ESRB utvärderar EU-medlemsstaternas utlåning i utländsk valuta

Datum

Europeiska systemrisknämnden (ESRB) har publicerat en utvärdering av hur väl medlemsstaterna i EU följt ESRB:s rekommendation om utlåning i utländsk valuta. Rekommendationen offentliggjordes i oktober 2011.

Slutsatsen i rapporten är att medlemsstaterna i EU – däribland Sverige – i stor utsträckning följer rekommendationen. ESRB konstaterar dock att det är svårt att utvärdera rekommendationens effekter eftersom utgivningen av nya lån i utländsk valuta varit liten under en längre period. ESRB föreslår därför att en ny utvärdering görs när den ekonomiska aktiviteten i EU återhämtat sig.

 

Rekommendationen syftar till att minska risker med utlåning i utländsk valuta från finansiella institut till hushåll och företag. Den riktar sig till de nationella tillsynsmyndigheterna (Finansinspektionen är den myndighet som berörs i Sverige), Europeiska bankmyndigheten (EBA) och medlemsstaterna i EU.

 

Utlåningen i utländsk valuta varierar mellan medlemsstaterna. I framför allt vissa central- och östeuropeiska länder har en betydande del av hushållen och vissa små och medelstora företag stora lån i utländsk valuta samtidigt som deras inkomster är i nationell valuta. Det innebär att dessa låntagare är sårbara för ogynnsamma växelkursrörelser. En hög andel utlåning i utländsk valuta kan därför utgöra ett hot mot den finansiella stabiliteten i de berörda länder och ge spridningseffekter till andra medlemsstaterna inom EU.

Kontaktinformation

Presstjänsten, 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?