Därför analyserar Riksbanken hushållens skulder

Datum

I juni i år skickade Riksbanken ett brev till de svenska storbankerna om att lämna in uppgifter om privatpersoners låneengagemang. Det har väckt frågor hos såväl allmänheten som medier.

 

Riksbanken har vid tidigare tillfällen frågat enskilda banker om företags och hushålls lån. Nu ställs frågan till flera banker samtidigt. De data som samlas in ska Riksbanken använda i analysen av hur sårbara de svenska hushållen är till följd av de ökande skulderna och hur eventuella risker är fördelade över befolkningen. Riksbanken kommer inte att se några persondata.

 

Bakgrunden är att hushållens skulder har vuxit kraftigt under de senaste åren. I ett internationellt och historiskt perspektiv är skulderna höga idag. Det gör hushållen sårbara. Riksbanken är därför oroad över att det skapar risker för den ekonomiska utvecklingen i Sverige. För att kunna göra så bra analyser som möjligt och få en mer fullständig bild av vilka risker de höga skulderna innebär behövs alltså uppgifter om hushållens lån.

 

Riksbanken har stöd i lagen för att samla in den här typen av data. Enligt riksbankslagen ska Riksbanken även se till att betalningsväsendet i Sverige är säkert och effektivt. Därför övervakar och analyserar Riksbanken de svenska bankernas låntagare. Hushållen i Sverige är i det sammanhanget en viktig grupp.

 

Orsaken till denna enskilda förfrågan är alltså att det behövs ett bättre analysunderlag för att värna om den finansiella stabiliteten och den ekonomiska utvecklingen i Sverige.

Kontaktinformation

Presstjänsten 08/787 0200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?