Riksbanken och Finansinspektionen startar ett samverkansråd för makrotillsyn

Datum

För att förebygga risker i det finansiella systemet inrättar Riksbanken och Finansinspektionen ett samverkansråd för makrotillsyn.


Både Riksbanken och Finansinspektionen har en uppgift att arbeta för ett stabilt finansiellt system. En del av detta är att förebygga risker för systemet som helhet. Nu inrättar myndigheterna ett samverkansråd för att fördjupa detta förebyggande arbete.


Tanken är att rådet ska vara en plats där bedömningar av risker och frågor om makrotillsyn diskuteras gemensamt.

 

Samverkansrådet ska träffas två gånger per år och medlemmar är riksbankschefen, generaldirektören för Finansinspektionen, en vice riksbankschef, chefen för Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet, samt Finansinspektionens chefsekonom och chefsjurist. Rådets första möte är planerat till den 24 februari.

 

Bakgrund

Samarbetet mellan Riksbanken och Finansinspektionen är sedan tidigare specificerat i den så kallade fyrpartsöverenskommelsen.  Det nya rådet kompletterar den överenskommelsen genom att vidareutveckla myndigheternas samarbete kring det förebyggande makrotillsynsarbetet.

 

Riksbanken och Finansinspektionen fattar fortsatt självständigt beslut inom sina ansvarsområden i enlighet med den beslutsordning som gäller för respektive myndighet. Det nya samverkansrådet förändrar alltså inte det oberoende, ansvar och den beslutanderätt som respektive myndiget har avseende sina uppgifter.

 

Överenskommelsen om att inrätta ett samverkansråd kommer att upphöra att gälla om ansvaret och befogenheter rörande makrotillsyn regleras i lag på annat sätt.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?