Regelverket för värdetransportbolag bör ses över

Datum

Kontanthanteringen i samhället fungerar bra och det finns ingen generell kontantbrist, trots Panaxias konkurs. Men Riksbanken har funnit brister i det regelverk värdetransportbolagen lyder under. Därför förbereder Riksbanken en skrivelse till Riksdagen för att be om en översyn av detta regelverk.

I dag hölls ett tidigarelagt möte i Kontanthanteringsrådet. Där diskuterades bland annat regelverket som värdetransportbolagen lyder under samt hur kontanthanteringen har fungerat efter Panaxias konkurs.

 

Riksbanken har konstaterat att det finns anledning att ifrågasätta om det befintliga regelverket är tillräckligt för den här typen av verksamhet. Det behöver utredas vad som kan göras för att försöka förhindra att liknande situationer uppstår i framtiden. Riksbanken förbereder därför en skrivelse till Riksdagen för att be om en översyn av regelverket.

 

På mötet konstaterades det att kontanthanteringen har fungerat bra efter Panaxias konkurs. Det konstaterades även att det inte har uppstått någon generell kontantbrist och att det nu finns förutsättningar för att Panaxia ska kunna avvecklas under ordnade former. Det kan dock finnas uttagsautomater som inte fungerar och vissa handlare som har problem.

Kontanthanteringsrådet

Kontanthanteringsrådet etablerades av Riksbanken i mars 2006. Rådet leds av riksbankschef Stefan Ingves. Syftet med rådet är att fungera som ett forum för att diskutera frågor kring kontanthanteringen i samhället. Förutom Riksbanken består rådet av representanter från banker, kontantdepåbolag, värdetransportbolag, detaljhandel, fackföreningar och berörda myndigheter. Kontanthanteringsrådet träffas en till två gånger per år. Utöver det sker arbete i två arbetsgrupper, säkerhetsgruppen och sedel- och myntgruppen, som är knutna till Kontanthanteringsrådet.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?